Gordijnen verbeteren de akoestiek in de woning - Rydo

Gordijnen verbeteren de akoestiek in de woning

in vendredi, 14 juin 2019
Gordijnen verbeteren de akoestiek in de woning

Een galmend geluid in huis is storend, vervelend en kan op termijn voor veel ergernis zorgen. Je doet er dan goed aan om de akoestiek in je woning te verbeteren. Daar bestaan verschillende – soms ingrijpende – methodes voor maar de eenvoudigste en meest stijlvolle manier is om gordijnen te hangen. Die zijn niet alleen goed voor de akoestiek, gordijnen geven je interieur een mooie meerwaarde.

Gordijnen en akoestiek

Geluid weerkaatst het makkelijkst op vlakke muren of ramen. De geluidsgolven kaatsen bijna helemaal terug op de muren en verspreiden zich over heel de kamer. Dat zorgt voor een vervelende holle klank (die heb je zeker al eens ervaren wanneer je in een lege kamer stond) en het omgevingsgeluid lijkt wel van alle kanten te komen.

Om dat te voorkomen moet je geluidsgolven breken. Je voorziet in de ruimte dus best oppervlaktes die de geluidsgolven absorberen of slechts heel gedeeltelijk laten kaatsen. Doorgaans zijn gordijnen daar een erg goed middel toe. De stof absorbeert de golven veel beter dan een gladde stenen muur en de plooien in de gordijnen gaan de weerkaatsing nog eens extra belemmeren. En dat is nodig want grote raampartijen bieden de ideale ondergrond voor die vervelende geluidstrillingen.

De ideale gordijnen voor akoestiek en interieur

Je houdt van een zuivere klank wanneer je muziek luistert en thuis films kijken doe je liefst met het allerbeste geluid erbij. Maar die storende holle klank bederft de pret wel een beetje. Je zal er verstelt van staan hoeveel beter je favoriete (film)muziek gaat klinken wanneer je overgordijnen bij de ramen hangt. Hoe groter het oppervlak hoe minder trillingen weerkaatst kunnen worden.

Misschien hou je zelf minder van overgordijnen? Ook sierpanden zorgen voor een aanzienlijke verbetering van de akoestiek in jouw huis. Voor het beste akoestische effect kan je sierpanden of overgordijnen combineren met glasgordijnen of rolgordijnen voor het raam. Die absorberen de trillingen die toch nog konden ontkomen aan de overgordijnen en voorkomen dat jouw raam het ideale klankbord van de geluidsgolven wordt.

Gordijnen zijn niet alleen goed voor de akoestiek in huis, ze geven eveneens een stijlvolle meerwaarde aan je interieur. Of je nu de voorkeur geeft aan een klassiek interieur of eerder gaat voor strak en modern, er zijn altijd gordijnen die passen bij jouw stijl. Bekijk zeker ons aanbod om alvast wat inspiratie op te doen.

Wil je meer weten over het effect van gordijnen voor de akoestiek in huis en ben je op zoek naar een betrouwbare en ervaren partner voor de aankleding van je interieur? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Laatste nieuws

Volg ons op Facebook

Contact Info