Zo kan je best jouw gordijnen schoonmaken - Rydo

Zo kan je best jouw gordijnen schoonmaken

Toegevoegd op 09 december 2019
Zo kan je best jouw gordijnen schoonmaken

Natuurlijk wil jij dat je nieuwe gordijnen zo lang mogelijk mooi en proper blijven. Maar uiteindelijk moet je dan toch actie ondernemen om je gordijnen schoon te maken. En dan zit je plots met de vraag: kan ik zelf mijn gordijnen wassen? Of moet ik ze naar de droogkuis brengen?

Om alle twijfel de wereld uit te helpen, besloten wij een simpel en duidelijk plan uit te schrijven voor alle twijfelaars! Zo kan je best jouw gordijnen schoonmaken!

Gordijnen wassen of snel schoonmaken?

Zijn je gordijnen echt vuil? Of kan je ze gewoon stofzuigen?

In principe worden gordijnen niet al te snel vuil en om de stof zo lang mogelijk mooi te houden, raden we aan om ze slechts 1 keer per jaar in de wasmachine te wassen.

Wanneer je de woning regelmatig verlucht en de gordijnen er proper uit zien, hoef je ze niet te vaak te wassen.

Indien nodig kan je tussendoor je gordijnen wel eens stofzuigen. Let er wel op dat je de zuigkracht van je stofzuiger naar de laagste stand draait!

De wasvoorschriften van je gordijnen

Een allereerste stap bestaat erin om op zoek te gaan naar de wasvoorschriften voor je gordijnen. Dit etiket met voorschriften vind je meestal in een hoekje van de stof en het bevat informatie over het was en droogproces dat de fabrikant aanbeveelt.

De wasvoorschriften van gordijnen bevatten informatie over de wastemperatuur en of je de gordijnen in de droogtrommel mag drogen.

Je moet dus in eerste instantie altijd rekening houden met de aangegeven wastemperatuur en wasvoorschriften.

Gordijnen wassen

We raden aan om je gordijnen altijd naar de droogkuis te brengen om ze te laten wassen. Zo ben je zeker dat de gordijnen een goede behandeling krijgen en dat ze zo lang mogelijk hun mooie uitstraling behouden.

Eventueel kan je ze ook zelf wassen, maar dan moet je goed op de wasvoorschriften letten en voorzichtig te werk gaan.

De voorschriften geven meestal aan of je de gordijnen met de hand moet wassen ofdat ze in de wasmachine kunnen.

  1. Verwijder de haakjes en loden gewichtjes uit de gordijnen
  2. Zorg ervoor dat de wasmachine niet te vol zit, want dan kan je de gordijnen beschadigen
  3. Volg de voorschriften op het wasetiket
  4. Laat de machine niet op volle toeren centrifugeren
  5. Hang je gordijnen nat terug op

Lees ook deze 5 tips & tricks voor het wassen van gordijnen.

Enkele interessante weetjes over het wassen van gordijnen

Veel gordijnen kan je niet zelf wassen en moet je dus naar de stomerij brengen. Als dat het geval is, vind je dit ook terug op het etiket.

Je gordijnen kunnen een stukje krimpen tijdens het wassen. Gordijnstoffen kunnen 3 tot 4% krimpen bij het wassen. Vaak heeft de gordijnstof een andere samenstelling dan de voering, waardoor het kan gebeuren dat je gordijnen minder mooi vallen nadat ze gewassen zijn. Spijtig genoeg zijn alle types stoffen vatbaar voor krimpen. Je houdt hier dus best rekening mee bij het wassen van je gordijnen.

We raden aan om je gordijnen nat op te hangen. Zo drogen ze vaak het mooist in de juiste plooi. Je doet er goed aan om die plooien alvast een beetje glad te trekken bij het ophangen van de gordijnen.

Vragen over het onderhoud van je gordijnen?

Heb je meer vragen over het onderhoud van je gordijnen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder met advies en informatie.

Ben je op zoek naar nieuwe gordijnen om je interieur op te fleuren of te moderniseren? Bekijk zeker ons aanbod aan gordijnen en raamdecoratie.

Laatste nieuws

Volg ons op Facebook

Contact Info