Het verschil tussen verticale en horizontale jaloezieën - Rydo

Het verschil tussen verticale en horizontale jaloezieën

Toegevoegd op 14 mei 2020
Het verschil tussen verticale en horizontale jaloezieën

Over smaak valt niet te discussiëren, zeker niet wanneer het over het decoreren van je ramen gaat. Er bestaan oneindig veel mogelijkheden om jouw ramen te bekleden. Die opties bestaan dan ook nog eens in horizontale en verticale richting, zoals jaloezieën. De kleur reflecteert vaak je persoonlijke smaak, maar de richting van de lamellen heeft een impact op de sfeer een ruimtelijkheid die je kamer uitstraalt.

Die richting heeft dan ook een interessant design effect en het verschil tussen verticale en horizontale jaloezieën is immens.

Verschillen tussen verticale en horizontale jaloezieën

Design statement in je ruimte

Jaloezieën dragen bij aan het design van je kamer. Net zoals bij strepen in kleding, heeft de richting van je lamellen ook een interessant effect op de kamer.

Horizontale lamellen geven de ruimte een bredere indruk, terwijl verticale lamellen de ruimte eerder een hogere indruk geven.

Schoonmaken en onderhoud

Jaloezieën schoonmaken is broodnodig om hun levensduur te verlengen. Gelukkig zijn beide types lamellen makkelijk in onderhoud. Toch zijn verticale jaloezieën iets makkelijker om schoon te maken. Er blijft trouwens ook minder stof op liggen.

Ligt jouw nadruk op: makkelijk schoon te houden? Dan winnen de verticale jaloezieën.

Privacy en inkijk

Zowel horizontale als verticale lamellen kunnen goed afgesloten worden om het licht en spiedende ogen buiten te houden. Verticale lamellen laten iets meer licht door en het is dan ook net iets makkelijker om langs verticale lamellen binnen te kijken.

Verticale lamellen bewegen makkelijker wanneer er wind of tocht tegen komt, wat inkijk soms mogelijk maakt.

Ook de kantelrichting van de lamellen is belangrijk voor je privacy.

Kantelrichting van de lamellen

De kantelrichting van de lamellen heeft een impact op de natuurlijke lichtinval en je privacy.

Bij horizontale jaloezieën kun je namelijk de lamellen naar boven kantelen, waardoor er wel zonlicht binnendringt, maar waardoor het nog steeds onmogelijk is om naar binnen te gluren. Wanneer je horizontale lamellen op een kiertje zet, kun je nog steeds binnen kijken.

Is privacy één van je belangrijkste voorwaarden? Dan zijn horizontale jaloezieën interessanter.

Breedte van de lamellen

Verticale lamellen zijn gemiddeld breder dan horizontale. Qua werking heeft dit weinig impact, maar het heeft wel een effect op het design van de ruimte.

Smalle lamellen kunnen een iets chaotischere indruk geven, terwijl brede lamellen meer rust brengen.

De richting van het zonlicht is anders

De manier waarop het zonlicht doorheen de geopende lamellen schijnt, verschilt voor horizontale en verticale lamellen. Als ongeschreven regel wordt vaak gezegd dat verticale lamellen het best tot hun recht komen bij ramen die naar de minst zonrijke kant gericht zijn. Horizontale lamellen kun je dan weer beter gebruiken bij ramen die naar het zuiden gericht zijn.

De overeenkomsten tussen verticale en horizontale jaloezieën

Behalve de vele verschillen, zijn er natuurlijk ook overeenkomsten tussen beide types lamellen.

Jaloezieën zijn tijdloos en modern, ongeacht hun richting. Als je een moderne look nastreeft, dan zijn beide types alvast een goede keuze.

Ook op gebied van materiaalkeuze en kleur heb je met beide types een ruime keuze. Je vindt zeker wel een kleur en materiaal dat bij jouw interieur en stijl past.

Horizontale of verticale jaloezieën kiezen

Blader zeker even doorheen onze verschillende types lamellen. We voorzien een aantal foto’s bij de verschillende jaloezieën, zodat je al een goed beeld kan vormen over hoe de raambekleding er uit ziet in een kamer of omgeving.

Heb je nog vragen of ben je op zoek naar professioneel advies van ervaren raamdecorateurs? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder zodat jij binnen de kortste keren met een glimlach naar je nieuwe raamdecoratie zit te kijken!

Laatste nieuws

Volg ons op Facebook

Contact Info