Het verschil tussen verticale en horizontale jaloezieën

14 mei 2020

Over smaak valt niet te discussiëren, zeker niet wanneer het over het decoreren van je ramen gaat. Er bestaan oneindig veel mogelijkheden om jouw ramen te bekleden. Die opties bestaan dan ook nog eens in horizontale en verticale richting, zoals jaloezieën. De kleur reflecteert vaak je persoonlijke smaak, maar de richting van de lamellen heeft een impact op de sfeer een ruimtelijkheid die je kamer uitstraalt.

Die richting heeft dan ook een interessant design effect en het verschil tussen verticale en horizontale jaloezieën is immens.

Verschillen tussen verticale en horizontale jaloezieën

Design statement in je ruimte

Jaloezieën dragen bij aan het design van je kamer. Net zoals bij strepen in kleding, heeft de richting van je lamellen ook een interessant effect op de kamer.

Horizontale lamellen geven de ruimte een bredere indruk, terwijl verticale lamellen de ruimte eerder een hogere indruk geven.

Schoonmaken en onderhoud

Jaloezieën schoonmaken is broodnodig om hun levensduur te verlengen. Gelukkig zijn beide types lamellen makkelijk in onderhoud. Toch zijn verticale jaloezieën iets makkelijker om schoon te maken. Er blijft trouwens ook minder stof op liggen.

Ligt jouw nadruk op: makkelijk schoon te houden? Dan winnen de verticale jaloezieën.

Privacy en inkijk

Zowel horizontale als verticale lamellen kunnen goed afgesloten worden om het licht en spiedende ogen buiten te houden. Verticale lamellen laten iets meer licht door en het is dan ook net iets makkelijker om langs verticale lamellen binnen te kijken.

Verticale lamellen bewegen makkelijker wanneer er wind of tocht tegen komt, wat inkijk soms mogelijk maakt.

Ook de kantelrichting van de lamellen is belangrijk voor je privacy.

Kantelrichting van de lamellen

De kantelrichting van de lamellen heeft een impact op de natuurlijke lichtinval en je privacy.

Bij horizontale jaloezieën kun je namelijk de lamellen naar boven kantelen, waardoor er wel zonlicht binnendringt, maar waardoor het nog steeds onmogelijk is om naar binnen te gluren. Wanneer je horizontale lamellen op een kiertje zet, kun je nog steeds binnen kijken.

Is privacy één van je belangrijkste voorwaarden? Dan zijn horizontale jaloezieën interessanter.

Verticale jaloezieën.

Horizontale jaloezieën.

Breedte van de lamellen

Verticale lamellen zijn gemiddeld breder dan horizontale. Qua werking heeft dit weinig impact, maar het heeft wel een effect op het design van de ruimte.

Smalle lamellen kunnen een iets chaotischere indruk geven, terwijl brede lamellen meer rust brengen.

De richting van het zonlicht is anders

De manier waarop het zonlicht doorheen de geopende lamellen schijnt, verschilt voor horizontale en verticale lamellen. Als ongeschreven regel wordt vaak gezegd dat verticale lamellen het best tot hun recht komen bij ramen die naar de minst zonrijke kant gericht zijn. Horizontale lamellen kun je dan weer beter gebruiken bij ramen die naar het zuiden gericht zijn.

De overeenkomsten tussen verticale en horizontale jaloezieën

Behalve de vele verschillen, zijn er natuurlijk ook overeenkomsten tussen beide types lamellen.

Jaloezieën zijn tijdloos en modern, ongeacht hun richting. Als je een moderne look nastreeft, dan zijn beide types alvast een goede keuze.

Ook op gebied van materiaalkeuze en kleur heb je met beide types een ruime keuze. Je vindt zeker wel een kleur en materiaal dat bij jouw interieur en stijl past.

Horizontale of verticale jaloezieën kiezen

Blader zeker even doorheen onze verschillende types lamellen. We voorzien een aantal foto’s bij de verschillende jaloezieën, zodat je al een goed beeld kan vormen over hoe de raambekleding er uit ziet in een kamer of omgeving.

Heb je nog vragen of ben je op zoek naar professioneel advies van ervaren raamdecorateurs? 

Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder zodat jij binnen de kortste keren met een glimlach naar je nieuwe raamdecoratie zit te kijken!

Het verschil tussen verticale en horizontale jaloezieën

28 januari 2021

Duo rolgordijnen: de alternatieven

Duo rolgordijnen zijn populairder dan ooit. Er zijn namelijk bijzonder veel voordelen verbonden aan dit systeem van raambekleding. We sommen hier graag even de beste alternatieven voor duo rolgordijnen voor je op!

15 december 2020

Raambekleding voor in je slaapkamer

Een goede nachtrust in een aangename omgeving is belangrijk om met veel energie aan de volgende dag te beginnen. Niet alleen de kwaliteit van je bed en matras spelen daar een rol in, ook aan de raambekleding voor in je slaapkamer besteed je best voldoende aandacht.

19 november 2020

Kies raamdecoratie die past bij jouw badkamer

Tijdens je zoektocht naar raamdecoratie voor de badkamer moet je met een heleboel dingen rekening houden. Je kunt namelijk niet zomaar eender welke gordijn of raamdecoratie gebruiken voor je badkamer. In dit artikel bespreken we de meest geschikte raambekleding voor badkamers.

28 februari 2020

Welke soort gordijnen past het best bij mijn interieur?

Lees zeker even deze tips voordat je begint met het kiezen van je nieuwe gordijnen! Met deze handige tips kun je achterhalen welke soort gordijnen het best passen bij jouw interieur!

24 juli 2019

De beste binnenzonwering voor je woonkamer

De zomer is al een tijdje in het land. Veel licht en zon in huis is natuurlijk aangenaam, maar met deze temperaturen kan het binnen ook wel eens te warm worden. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om de warmte buiten te houden. Ontdek onze tips voor de beste binnenzonwering voor je woonkamer.

14 juni 2019

Gordijnen verbeteren de akoestiek in de woning

Een galmend geluid in huis is storend, vervelend en kan op termijn voor veel ergernis zorgen. Je doet er dan goed aan om de akoestiek in je woning te verbeteren. Daar bestaan verschillende – soms ingrijpende – methodes voor maar de eenvoudigste en meest stijlvolle manier is om gordijnen te hangen.

1 juni 2018

4 tips voor strakke raamdecoratie

Over smaak en kleur valt niet te twisten: de ene houdt van een warm, gemoedelijk interieur, de andere houdt het liever sober en strak. Met raamdecoratie kan je de sfeer en de uitstraling van je interieur sterk bepalen. Wij geven je 4 tips voor strakke raamdecoratie.

3 april 2018

Welke stof kiezen voor gordijnen?

Bij de keuze van overgordijnen bepaal je niet enkel de kleur en de afmetingen, maar ook de stof. Er zijn immers verschillende stoffen die perfect geschikt zijn voor overgordijnen. Wij zetten er 5 op een rij.

21 december 2017

Hou je gordijnen best open of dicht?

Mooie gordijnen of strakke raamdecoratie is één ding. Maar wat doe je er mee? Sluit je ze of laat je ze gewoon open? Dit zijn onze tips.

14 juni 2017

Gordijnen: tot op de grond of niet?

Een belangrijk aspect bij het kiezen van overgordijnen is de lengte. Die bepaalt immers mee het uiteindelijke resultaat. Wij geven je enkele tips bij het kiezen van de juiste lengte.

3 mei 2017

Gordijnen wassen? Doe het zonder problemen met deze tips

Ook je gordijnen kan je best af en toe wassen. Op die manier blijf je genieten van de frisse look van jouw gordijnen. Wij geven je graag enkele tips voor probleemloos gordijnen wassen.

7 maart 2017

4 tips voor het stofferen van zetels en stoelen

Wil je een zetel of stoel een tweede leven geven? Denk dan zeker aan het stofferen van je meubel. Ontdek 4 interessante tips voor het stofferen van zetels en stoelen.

3 februari 2017

Helpen overgordijnen tegen de kou?

Overgordijnen brengen sfeer en schoonheid in uw interieur. En uiteraard zorgen ze ook voor verduistering. Maar wist u dat gevoerde vouwgordijnen ook helpen om de kou buiten te houden?

30 december 2016

Horizontale of verticale lamellen? De voor- en nadelen

Lamellen zijn een prima alternatief voor gordijnen: ze geven je niet alleen voldoende privacy, maar zorgen meteen ook voor de nodige zonwering. Maar waarvoor kies je best: horizontale of verticale lamellen? Ontdek de voor- en nadelen!

28 augustus 2016

Enkele of dubbele plooi?

"Moet dat met enkele of dubbele plooi?" Op die vraag zal u altijd antwoord moeten geven bij het bestellen van gordijnen. Maar wat voor plooi kiest u nu best?

6 augustus 2016

Wat te doen met resten gordijnstof?

Wie gordijnen op maat laat maken, blijft vaak met een hoop stofresten zitten. Zonde om weg te gooien, niet? Wij weten 2 manieren om overschotjes goed te benutten.

13 mei 2016

Welke gordijnen passen het best in een kleine ruimte?

Een kleine kamer kan u optisch groter doen lijken door ze slim in te richten. Ook uw raamdecoratie kan daar een rol in spelen. Speel met kleuren, patronen en formaten. En creëer zo meer ademruimte in uw woning.

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x