Gordijnen verbeteren de akoestiek in de woning

14 juni 2019

Een galmend geluid in huis is storend, vervelend en kan op termijn voor veel ergernis zorgen. Je doet er dan goed aan om de akoestiek in je woning te verbeteren. Daar bestaan verschillende – soms ingrijpende – methodes voor maar de eenvoudigste en meest stijlvolle manier is om gordijnen te hangen. Die zijn niet alleen goed voor de akoestiek, gordijnen geven je interieur een mooie meerwaarde.

Gordijnen en akoestiek

Geluid weerkaatst het makkelijkst op vlakke muren of ramen. De geluidsgolven kaatsen bijna helemaal terug op de muren en verspreiden zich over heel de kamer. Dat zorgt voor een vervelende holle klank (die heb je zeker al eens ervaren wanneer je in een lege kamer stond) en het omgevingsgeluid lijkt wel van alle kanten te komen.

Om dat te voorkomen moet je geluidsgolven breken. Je voorziet in de ruimte dus best oppervlaktes die de geluidsgolven absorberen of slechts heel gedeeltelijk laten kaatsen. Doorgaans zijn gordijnen daar een erg goed middel toe. De stof absorbeert de golven veel beter dan een gladde stenen muur en de plooien in de gordijnen gaan de weerkaatsing nog eens extra belemmeren. En dat is nodig want grote raampartijen bieden de ideale ondergrond voor die vervelende geluidstrillingen.

De ideale gordijnen voor akoestiek en interieur

Je houdt van een zuivere klank wanneer je muziek luistert en thuis films kijken doe je liefst met het allerbeste geluid erbij. Maar die storende holle klank bederft de pret wel een beetje. Je zal er verstelt van staan hoeveel beter je favoriete (film)muziek gaat klinken wanneer je overgordijnen bij de ramen hangt. Hoe groter het oppervlak hoe minder trillingen weerkaatst kunnen worden.

Misschien hou je zelf minder van overgordijnen? Ook sierpanden zorgen voor een aanzienlijke verbetering van de akoestiek in jouw huis. Voor het beste akoestische effect kan je sierpanden of overgordijnen combineren met glasgordijnen of rolgordijnen voor het raam. Die absorberen de trillingen die toch nog konden ontkomen aan de overgordijnen en voorkomen dat jouw raam het ideale klankbord van de geluidsgolven wordt.

Gordijnen zijn niet alleen goed voor de akoestiek in huis, ze geven eveneens een stijlvolle meerwaarde aan je interieur. Of je nu de voorkeur geeft aan een klassiek interieur of eerder gaat voor strak en modern, er zijn altijd gordijnen die passen bij jouw stijl. Bekijk zeker ons aanbod om alvast wat inspiratie op te doen.

Wil je meer weten over het effect van gordijnen voor de akoestiek in huis en ben je op zoek naar een betrouwbare en ervaren partner voor de aankleding van je interieur?

Gordijnen verbeteren de akoestiek in de woning

28 januari 2021

Duo rolgordijnen: de alternatieven

Duo rolgordijnen zijn populairder dan ooit. Er zijn namelijk bijzonder veel voordelen verbonden aan dit systeem van raambekleding. We sommen hier graag even de beste alternatieven voor duo rolgordijnen voor je op!

15 december 2020

Raambekleding voor in je slaapkamer

Een goede nachtrust in een aangename omgeving is belangrijk om met veel energie aan de volgende dag te beginnen. Niet alleen de kwaliteit van je bed en matras spelen daar een rol in, ook aan de raambekleding voor in je slaapkamer besteed je best voldoende aandacht.

19 november 2020

Kies raamdecoratie die past bij jouw badkamer

Tijdens je zoektocht naar raamdecoratie voor de badkamer moet je met een heleboel dingen rekening houden. Je kunt namelijk niet zomaar eender welke gordijn of raamdecoratie gebruiken voor je badkamer. In dit artikel bespreken we de meest geschikte raambekleding voor badkamers.

14 mei 2020

Het verschil tussen verticale en horizontale jaloezieën

Over smaak valt niet te discussiëren, zeker niet wanneer het over het decoreren van je ramen gaat. Er bestaan oneindig veel mogelijkheden om jouw ramen te bekleden. Die opties bestaan dan ook nog eens in horizontale en verticale richting, zoals jaloezieën, maar wat is het verschil tussen de twee?

28 februari 2020

Welke soort gordijnen past het best bij mijn interieur?

Lees zeker even deze tips voordat je begint met het kiezen van je nieuwe gordijnen! Met deze handige tips kun je achterhalen welke soort gordijnen het best passen bij jouw interieur!

24 juli 2019

De beste binnenzonwering voor je woonkamer

De zomer is al een tijdje in het land. Veel licht en zon in huis is natuurlijk aangenaam, maar met deze temperaturen kan het binnen ook wel eens te warm worden. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om de warmte buiten te houden. Ontdek onze tips voor de beste binnenzonwering voor je woonkamer.

1 juni 2018

4 tips voor strakke raamdecoratie

Over smaak en kleur valt niet te twisten: de ene houdt van een warm, gemoedelijk interieur, de andere houdt het liever sober en strak. Met raamdecoratie kan je de sfeer en de uitstraling van je interieur sterk bepalen. Wij geven je 4 tips voor strakke raamdecoratie.

3 april 2018

Welke stof kiezen voor gordijnen?

Bij de keuze van overgordijnen bepaal je niet enkel de kleur en de afmetingen, maar ook de stof. Er zijn immers verschillende stoffen die perfect geschikt zijn voor overgordijnen. Wij zetten er 5 op een rij.

21 december 2017

Hou je gordijnen best open of dicht?

Mooie gordijnen of strakke raamdecoratie is één ding. Maar wat doe je er mee? Sluit je ze of laat je ze gewoon open? Dit zijn onze tips.

14 juni 2017

Gordijnen: tot op de grond of niet?

Een belangrijk aspect bij het kiezen van overgordijnen is de lengte. Die bepaalt immers mee het uiteindelijke resultaat. Wij geven je enkele tips bij het kiezen van de juiste lengte.

3 mei 2017

Gordijnen wassen? Doe het zonder problemen met deze tips

Ook je gordijnen kan je best af en toe wassen. Op die manier blijf je genieten van de frisse look van jouw gordijnen. Wij geven je graag enkele tips voor probleemloos gordijnen wassen.

7 maart 2017

4 tips voor het stofferen van zetels en stoelen

Wil je een zetel of stoel een tweede leven geven? Denk dan zeker aan het stofferen van je meubel. Ontdek 4 interessante tips voor het stofferen van zetels en stoelen.

3 februari 2017

Helpen overgordijnen tegen de kou?

Overgordijnen brengen sfeer en schoonheid in uw interieur. En uiteraard zorgen ze ook voor verduistering. Maar wist u dat gevoerde vouwgordijnen ook helpen om de kou buiten te houden?

30 december 2016

Horizontale of verticale lamellen? De voor- en nadelen

Lamellen zijn een prima alternatief voor gordijnen: ze geven je niet alleen voldoende privacy, maar zorgen meteen ook voor de nodige zonwering. Maar waarvoor kies je best: horizontale of verticale lamellen? Ontdek de voor- en nadelen!

28 augustus 2016

Enkele of dubbele plooi?

"Moet dat met enkele of dubbele plooi?" Op die vraag zal u altijd antwoord moeten geven bij het bestellen van gordijnen. Maar wat voor plooi kiest u nu best?

6 augustus 2016

Wat te doen met resten gordijnstof?

Wie gordijnen op maat laat maken, blijft vaak met een hoop stofresten zitten. Zonde om weg te gooien, niet? Wij weten 2 manieren om overschotjes goed te benutten.

13 mei 2016

Welke gordijnen passen het best in een kleine ruimte?

Een kleine kamer kan u optisch groter doen lijken door ze slim in te richten. Ook uw raamdecoratie kan daar een rol in spelen. Speel met kleuren, patronen en formaten. En creëer zo meer ademruimte in uw woning.

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x